29.05.2017
Jul - Jul - Jul erstatter IT i alting

Vi gentager succesen fra sidste år!

Fokus på økologi, lokale råvarer og bæredygtighed.

I skolens køkken laver vi sund mad fra bunden. Vi går meget op i at bruge kvalitetsråvarer - helst økologiske. Omkring 75% af vores varer er økologiske.

Skolen har haft sølvmærket i økologi fra marts 2014 - september 2016, men har fravalgt det da det er administrativt besværligt når vi benytter lokale eller egenproducerede varer.

Kostpolitik

Kosten på højskolen tager udgangspunkt i de 10 officielle kostråd, der sikrer sund ernæringsrigtig mad for elever, ansatte og gæster.

På Djurslands folkehøjskole har vi valgt at spise mad tilberedt af fortrinsvis økologiske råvarer. Maden tilberedes fra bunden og indeholder ikke konservering, farve, eller andre tilsætningsstoffer. Vi har fokus på madspild og miljø. I det omfang det er muligt bruger vi de råvarer, der er tilgængelige i vores have og indsamlet i naturen.

Vi tager udgangspunkt i sæsonens råvarer og serverer måltider, som både afspejler den danske madkultur i en moderne udgave, og madtraditioner fra andre lande.

På højskolen spiser vi sammen. Vi lægger vægt på, at måltiderne indtages i et hyggeligt miljø, og er et socialt samlingspunkt, hvor alle deltager.

De 10 kostråd

Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
Vi varierer menuen efter sæsonens råvarer og tilpasser måltidet til det anbefalede energi indtag for 1 voksen person. Motion og friluftsliv er en daglig del af vores skema.

Spis frugt og mange grøntsager
Vi bruger sæsonens grøntsager i vores måltider, og lægger vægt på at præsentere vores elever for mange måder at bruge dem på, dels for at sikre en sund kost, men også for at introducere nye smagsoplevelser. Der serveres 1-2 stykker frugt dagligt.

Spis mere fisk
Der er frisk fisk på menuen 1 gang om ugen, og der bliver tilbudt fiskepålæg på buffeten hver dag.

Vælg fuldkorn
Der bliver brugt fuldkornspasta, ris og korn i vores køkken. Vi bager brød og rugbrød af økologisk fuldkornsmel og kerner.

Vælg magert kød og pålæg
Vi minimerer brugen af forarbejdet kød, ved at serverer alternativer til færdig produceret pålæg.

Vælg magre mejeriprodukter
Der bliver serveret økologisk u homogeniseret minimælk og surmælksprodukter med lav fedtprocent på højskolen. Vi vælger kvalitet fremfor fedtfattigt, hvor det er relevant, f.eks. ost, piskefløde osv.

Spis mindre mættet fedt
Vi har fokus på at vælge de gode fedtstoffer, som en naturlig del af maden. Vi har fravalgt færdigproducerede produkter, og bruger økologisk smør, rapsolie og olivenolie i vores madlavning.

Spis Mindre salt

Maden bliver tilberedt fra bunden, og vi bruger mange forskellige smagsgivere, som supplement til salt.

Spis mindre sukker

Vi vælger kvalitet frem for kvantitet, og bruger økologisk rørsukker, hvor det er relevant. Stevia, tørret frugt og honning bliver brugt, som alternativer til sukker. Der bliver ikke serveret kage og dessert til hverdag.

Drik vand

Der bliver serveret vand til alle måltider. Sodavand og alkohol er kun til festlige lejligheder.